Снимка: Pixabay
fallback

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София тръгват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата. Опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни, обявиха пред "Труд" от агенция "Имотека".

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”.

Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено.

Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандартът на квартала.

Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

"Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални, не се сбъднаха", казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Драгалевци

преди 6 години

Преди 3 години купих на зелено в Драгалевци, обекта по план&договор трябваше де се завърши декември 2017, дадоха ни ключовете август. Невероятен строител се падна и завършиха абсолютно всичко по договора, даже асвалтираха пътя до сградата. Двойни стени между апартаментите със шумоизолация, блиндирани брати, газови котлета със радиатори, климатични инсталаци. Апартаментите се продадоха преди акт 16, абсолутно всички.

132

Анонимен

преди 6 години

Купих тази година във Варна в затворен комплекс,общи части -20% ,чистата площ около70 кв.м. кухнята в хола,няма килер,стените тънки ,слушам всичко у съседите...,месечната такса за поддръжка колкото сметката за ток!Продадох голям панелен на среден етаж топлофициран с килер,отделна кухня,отделно баня и тоалет и сега се измъчвам да харесвам новият ама не става...губи ми се една тоалетна и голям килер,чудя се къде да скрия пеахосмукачката-*** архитект ,;така че не плюйте панелите ,моят бе прекрасен!

131

Маке-ариец

преди 6 години

Ама тези дават по 900 ойро за да им живееш в мръсната столица на Панелистан ли? Ко? Не!

fallback