Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Организаторите на протеста от "Спаси София" се оказаха малцинство. Активисти, общински съветници и депутати от БСП се вляха в протеста на "Спаси София" срещу Столичната община.

В 13.00 ч. от "Спаси София", които се събираха пред бившия Партиен дом бяха около 30-50 човека. Срещу президентството обаче се събираше друга значително по-голяма група, която се оказа, че е организирана от БСП.

След това червените се вляха в протеста на "Спаси София". Общо по данни на полицията протестиращите са били около 200-250 човека.

Шествие тръгна под надслов "Данче, слез! Протест за цялостното творчество". Основните причини за недоволството са презастрояването в столицата, мръсният въздух и компрометирането на редица пътни участъци,

Шествието стартира от сградата на Министерския съвет и приключи пред сградата на Столичната община.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR застана Борис Бонев, един от членовете на "Спаси София", който изброи и други ключови проблеми, за които протестиращите настояват да бъдат разрешени:

"Все по-бавният, нередовен и неприоритизиран градски транспорт, велоалеи, които са неизползваеми, унищожаване на сградите-културни паметници. Това е протест срещу цялостно творчество", обясни Бонев.

Той заяви, че щом за 8 години мандат като кмет на София Фандъкова не е успяла да поправи основни, базови за града проблеми, то едва ли по-нататък ще го направи.

Като основен проблем в зимния сезон сега Бонев посочи замърсяването и некачествените ремонти. "Първото взима нашето здраве, а второто - парите ни", категоричен бе протестиращият.

Борис Бонев смята, че кметът на столицата има два избора: Или да чуе какво искат хората и да започне да работи, или да подаде оставка.

Прочути столичани пуснаха постове във социалните мрежи в защита на столичния кмет Йорданка Фандъкова след като поисканата й оставка.

Владо Николов: Тя е най-добрият кмет от Иван Иванов насам

"Докато си ровех в интернет, попаднах на нещо, което ме заинтригува и накара да изразя гражданската си позиция, пише в профила си в интернет волейболисът и треньор  Владо Николов.
Като човек, който дълги години работи в чужбина, при всяко връщане в София виждах новите неща които се правят и колко по-хубав стана нашият град. Безспорни са разширяването на метрото, пешеходната зона на Витошка, ремонта на всички основни булеварди, строителството на околовръстното, северната тангента, обновяването на спортните салони в училищата и изграждането на детски градини. Често казваме, че "тревата на съседа винаги е по- зелена", но ако само си спомним какво беше в София преди 10 години и какво е сега, ще можем наистина да видим разликите. За мен лично Йорданка Фандъкова е най-добрият кмет от Иван Иванов насам и ще е хубаво да я оценим преди да сме я загубили."

Райна Кабаиванска: Тя развива културата в период на глобална криза

"Благодарна съм на кмета на София г-жа Фандъкова, защото виждам, че има развитие на културата в един период на глобална криза и в период, когато много малко държави правят нещо за изкуството, пише оперната прима Райна Кабаиванска. Културата за човечеството е най-важното и българската традиция трябва да бъде показана. Поздравявам Йорданка Фандъкова за работата й като кмет на София и й пожелавам да продължи развитието на града.” Стипендия от Столична община за 2017 г., спечели младата и талантлива оперна певица Александрина Михайлова, която е едва на 19 години.

Банкерката Виолина Маринова: "Кмет за пример! Скромна, без да афишира трудностите! Трябва да признаем, че градът изглежда различно!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Йордан Костов

преди 6 години

Тапунгерите ,, софиянци" от протестите към столичния кмет да се върнат в родните места на техните родители ,, софиянци- селски бекове" интам да си протестират пред смесения магазин и кметството. Тука им е превелико и претежко да живеят. Ако от тия всички някой си спомня боровете пред ЦУМ, нека да остане да протестира. Не, не ги търсете в Гугъл. Няма техни снимки. Има ги само в спомените на истинските Софиянци- кореняци. На сила никой не ви е довел в София. Сами драпате за големия град.

64

Работодател

преди 6 години

Предполагам работа на протестъри. На час по 5 лева + пакетче слънчоглед. При температури под 0 градуса, се плаща по 1 лев на градус. Ако имате и плакати с лозунги, изглеждате дрипаво и крещите като магарета има бонуси!

63

Spasi Sofia pedali

преди 6 години

Спаси София - платени протестъри на кръга около бившия кмет Мафиански. Спасете ни от Спаси София!

fallback