Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Днес е Световният ден на веганите. Отбелязва се от 1994 г. по инициатива на председателката на британското Веганско общество Луис Уолис, с цел да се популяризира веганството като начин на живот. По този повод от "Български вегански съюз" организираха шествие и пърформанс в защита на правата на животните в центъра на София.

Целта на проявата е да обедини всички защитници на животните.

"Хората плащат за най-жестоката индустрия - убийство на животни заради храна", каза Явор Карапетров от организацията.

Освен това, според него, производството на животински храни е най-големият замърсител на въздуха с метан, който разрушава озоновия слой.

"Ние сме родени да бъдем добри и можем да живеем без насилие", каза още Карапетров, цитиран от БТА.

По думите му, човекът е плодоядно животно, като може да бъде здрав и енергичен без да консумира млечни и месни продукти.

Активистите организираха символичен пърформанс, който пресъздава процедурата по обработка, съхранение и консумация на животинското месо. Имаше хора, "опаковани" в тарелки, сервирани в огромни чинии и маса с надпис: "Месоядни зомбита".

Отново имаше и изкуствена кръв, както и кукли на малки бебета.

Според участниците, яденето на месо е не само нехуманно, но и вредно за здравето.

Те скандираха: "Месото е болка и страдание!".

"Да защитим нашите безгласни и безправни приятели. Нека да покажем, че животните могат да разчитат на нас, да бъдем техният Глас! Техните закрилници!", написаха организаторите на събитието във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар