Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пускат парното в София от утре, ако прогнозата за времето на НИМХ към БАН показва трайно застудяване в края на седмицата. Това обявиха от "Топлофикация" - София пред "Труд".

Пернишката "Топлофикация" вече пусна парното в жилищата на 70% от абонатите си.

Още по темата

По-рано пред Bulgaria ON AIR говорителят на "Топлофикация - София" Елизабет Павлова заяви, че дружеството очаква да бъдат изпълнени двете условия за включване на парното, за да получат потребителите отопление.

"Ако днес се сбъднат прогнозите, това ще бъде третият ден със средна денонощна температура по-ниска от 12 градуса. Утре ще получим информация дали се очаква захлаждане до края на седмицата. Ако това се случи, още утре ще можем да пристъпим към включване на отоплението в цяла София", потвърди тя.

Говорителят посочи, че първо парното ще бъде включено в детските градини, училищата, болниците, след това в домакинствата и накрая в бизнес и другите сгради.

Около 200 сгради в столицата вече имат парно, само 25 от тях са етажна собственост. Те са пожелали по-ранно включване.

Елизабет Павлова напомни, че ремонтите в сградите да бъдат приключени, тъй като вътрешните инсталации трябва да бъдат запълнени. Ако това не се случи, в съответната сграда отоплението няма да бъде пуснато.

"Потребителите също трябва незабавно да завъртят винтилите на максимална степен, защото, когато отоплението се включи, по този начин техните радиатори ще бъдат обезвъдушени, системата също и така ще се гарантира нормално потребление в апартаментите", заключи Павлова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase