Снимка: архив, Ройтерс

Ако спокойно се разхождате в парка и пиете бира, не попадате под санкциите на готвената нова наредба за обществения ред в София.

Още по темата
Текстът касае употребата на алкохол и нарушаването на обществения ред и спокойствието на гражданите, обясни пред БНР Иван Илиев, председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет, който е един от вносителите на наредбата.

Новата Наредба за обществения ред в София, която е качена за обществено обсъждане до края на октомври на сайта на Столичната община, забранява използването на фойерверки от 22 до 8 часа. Глобата е от 100 до 300 лева.

Толкова е наказанието и за организиране на гонки. Документът забранява още шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа и налага глоби за пиене на алкохол по улици, площади, градинки и паркове, ако това е свързано с нарушаване на обществения ред.

Илиев каза, че в момента редът на територията на Столична община се осигурява от документ, който е писан преди повече от 15 години.

Ясно е разписано какви са правата и задълженията на органите, които са компетентни по тази наредба - кметът на Столична община, районни кметове, представители на Столичния инспекторат, СДВР, пожарната и др. Контролът по тази наредба се осъществява или чрез регулярните функции, които изпълняват тези органи, или по сигнали на гражданите.

Илиев обясни, че нарушителите получават акт и ако не внесат сумата, той се препраща към НАП.

Представителят на Столичната община каза и как хората могат да дадат своето мнение по документа: "На сайта на Столична община са качени и контакти, на които могат да изпратят хората имейл със своите мнение и предложения по конкретни членове на наредбата в срок до края на месеца. Освен това на 19-и ще имаме представяне и обществено обсъждане в Столична община с гражданите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase