Архив: Булфото

Докладът за градската среда на проф. Ян Геел предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите. Това каза на пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Преди година Общината се е обърнала за помощ към световноизвестния архитект проф. Ян Геел за визията на столицата като зелен и иновативен град, град на младите хора. Целта е промяна на средата – тя да стане по-достъпна и здравословна, като се акцентира върху парковете и градините, обществените пространства, минералните извори, историческите забележителности, зелените части на столицата, планинските райони и др.

Идеята на общината е пешеходната зона по бул. "Витоша" да се удължи до бул. "Стамболийски". В доклада на проф. Ян Геел се предлага свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина. Ще се търси архитект за изготвяне на проект за пл. "Св. Неделя", посочи кметът на София. Всички тези етапи са насочени за разширяване на пешеходните зони в града, подчерта тя.

Докладът показва големи предизвикателства - промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона. По думите й най-тежката задача по доклада се отнася за частта с веломрежата в столицата.

Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на шофьорите, добави още столичният кмет.

"Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат", подчерта кметът.

Фандъкова заяви, че след публикуване на доклада специален екип под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове ще подготви и програма с три вида мерки. Първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните - до 2030 година.

"Четири са основните направления в доклада на известния архитект", посочи главният архитект на София Здравко Здравков.

Първото направление е свързано с градска идентичност - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на предвижване - чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места. Четвъртото е уеднаквяване дизайна на фасадите на сградите, пътна настилка, дори и кошчета на боклук, но по привлекателен, а не по скучен начин, добави още Здравков.

Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, обяви главният архитект.

Надяваме се от началото на 2018 г. да важат ограниченията за височината на сградите, за да се осигури гледка към Витоша, каза още Здравков.

"Новите сгради в пояса бул. „Цар Борис III" – градски център – бул. "Драган Цанков", "Ал. Малинов" и Околовръстен път да са с височина до 75 м", обясни той.

Предложението на Общината е новите сградите след Околовръстния път да са високи най-много 15 метра. "До края на годината искаме да влязат в сила тези правила. Предложението е внесено за обсъждане в Народното събрание", обясни той. Ще бъдат определени зони, където ще бъде разрешено построяването на небостъргачи. Тези мерки се предлагат във връзка с подобряването градската среда в частта й за хубава гледка към Витоша.

По думите на Фандъкова през октомври е започнала програмата за разширяване зелената част на града, като за две години се планира засаждане на 120 000 дръвчета, като част от тях вече са засадени през миналия месец.

По думите й ще се работи и в посока увеличаване на фестивалите в столицата.

Докладът ще бъде публикуван днес на сайта на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase