Снимка: архив "Булфото"

София обявява война на драскачите по фасади, спирки, подлези, метростанции и други обществени места. Засилените мерки се налагат заради все по-честите посегателства и многото жалби на граждани.

До момента няма нито една санкция за подобни нарушения, защото разкриването на извършителите е почти невъзможно. Обикновено те действат в малките часове на денонощието, а за да бъдат санкционирани трябва да са заловени или да има свидетели, пише "Труд".

Сега общината планира да използва системата от видеонаблюдение в града, за да установява самоличността на вандалите.

Заловените драскачи ще бъдат глобявани от 100 до 2500 лв., като под ударите им ще попадат и тийнейджърите, които не са навършили 16 години.

"Те подлежат на административно-наказателна отговорност, ако са били в състояние да разбират същността на извършеното, съгласно наредбата за обществения ред", обясни Иво Пенев, началник на контрола върху рекламната дейност в Столичен инспекторат.

Общинското звено призовава гражданите да подават сигнали на телефон 02/987 55 55, ако са станали очевидци и по този начин да съдействат за по-бързо установяване на нарушителите.

Столичният инспекторат започна почистване на драсканите фасади. За това ощинските служители използват специализирана техника. Досега са почистени сградите на музея "Квадрат 500" откъм бул. "Васил Левски", стената при градинката на Руската църква и ул. "Г. С. Раковски".

Другият проблем, който София започва да бори, е безразборното лепене на обяви и плакати на нерегламентирани места. По данни на инспектората над 200 000 рекламни и информационни листовки се разпространяват из града всеки месец.

От общината признават, че част от проблема е недостатъчният брой афишни колони – единствените места, на които по закон лепенето е позволено. В момента те са едва 44, а според експерти столицата има нужда от поне 800. 

"От наша страна вече е дадено предложение за увеличаване на местата за свободно разпространяване на афиши и обяви в отговор на нуждите на града", обясни Иво Пенев.

За възпиране на лепачите и драскачите общинарите, освен на глоби, разчитат и на антиплакатна боя -  с нея се обработват стълбове, стени, паметници и други. В столицата по този начин са защитени над 1000 електрически стълба, като предстои боядисването на още по бул. "Дондуков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase