Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проект за дигитализация на публичното осветление, вело трасетата, хоризонтална и вертикална маркировка, светофарни уредби и актуалната пътна инфраструктура е реализирала Столичната община, съвместно с "Давид Холдинг",  разкри Десислава Димитрова, продуктов мениджър "Bentley решения", представител на дружеството.

Още по темата

"Това е единственият реализиран в този обхват проект – и като обхват, и като софтуерно решение, в Европа", подчерта Десислава Димитрова по време на международната конференция "София - град на знанието", организиран от Investor Media Group.

Информацията е събирана в рамките на по-малко от година и е въведена в информационна система, като обхваща над 80 000 обекта на публичното осветление.

"Сред най-важните ползи от това са съкращаване на разходите от публични средства, съкращаването на време за ремонт на обектите и подобряването на състоянието на инфраструктурата", коментира Димитрова.

Дигитализацията за интелигентните и умни 3D градове бе темата, която коментира експертът по време на конференцията.

Проблемите, произтичащи от глобалните промени и технологичния напредък налагат развитието на 3D моделите в нашите градове.

"Очаква се удвояване на урбанизираните територии през следващите 20 години. Именно този глобален стремеж към урбанизация трябва да бъде постигнат чрез едно по-добро планиране, а 3D градовете осигуряват основата за по-добро развиване на нашите градове", поясни още Десислава Димитрова.

По думите й, инфраструктурата е започнала да се разпада от една страна поради времето, от друга страна - поради лошото проектиране. Разходите обаче за отстраняване на недостатъците са изключително високи. 3D градовете осигуряват средствата за оценка, приоритизиране на инвестициите в инфраструктурата, както и за реагиране при проблеми и тяхното отстраняване.

"3D дигитализацията преминава от видеоигрите, през филмите, до телевизията, дори. Нарастващата тенденция във видео игрите са реалистичните локации, които са изтеглени от нашите градски райони, за да придадат повече реализъм, повече достоверност", поясни Димитрова.

Тя подчерта, че сред предимствата на 3D модела е това, че той ни предоставя интуитивно разбиране, без абстракция. Чрез 3D моделите може да бъде направен анализ на влиянието на засенчването от сградите върху потреблението на енергия, както и симулация на шума, който има последствие върху качеството на живот, също и анализ на видимите области и поддържане на визуални коридори, които често са важни елементи на града и смекчаване влиянието на бедствията.

"Нашите системи използват все повече сензори и датчици за следене на условията в реално време, както и за симулация и анализи на бъдещи сценарии. На това е базиран и подходът за интелигентната инфраструктура, при който мащабният модел на града получава автоматично данни в реално време", коментира още тя.

Новите решения за управление на транспортен трафик, каквито вече имаме внедрени в София, използват превозните средства като сензори и обещават големи подобрения в транспорта.

Десислава Димитрова коментира, че вече се работи по проекти с материали на бъдещето, а за моделирането на реалността помагат новите технологически устройства.

"Съществува революция сред устройствата, които се използват за заснемане. Появиха се дроновете, ръчни и мобилни камери, които предоставят много добра резолюция, както и поддържат GPS и WiFi – това позволява не толкова скъпо заснемане на реалността", подчерта тя и допълни, че появата на "облака" пък осигурява неограничено виртуално пространство и компютърна мощност, с незабавна достъпност, което вече кара индустрията да обмисля предлагането на реалността като услуга.

Тя изтъкна още, че проблемите с питейната вода, която се превръща във все по-оскъден ресурс, също могат да бъдат решавани с помощта на 3D моделите на ВИК мрежите, които могат само да помогнат за намаляване на разходите и повишаване възвръщаемостта на инвестициите.

Международната конференция "София - град на знанието", която се състоя в сградата Capital Fort, бул. Цариградско шосе 90, е под патронажа на Столична община и е организирана от клъстер "София – град на знанието" и Investor Media Group.

Тя има за цел да привлече вниманието на гражданите, бизнеса, научните, образователните институции и администрацията върху нуждата от дигитализация и креативно използване на новите технологии в контекста на променящата се глобална икономика, както и да даде готови решения за използване на ресурсите по най-добрия възможен начин в полза на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase