Снимка: Булфото
fallback

Народното събрание отваря врати днес за граждани в рамките на инициативата Европейски дни на наследството, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена от 10.00 ч. до 17.00 часа. За втори път Народното събрание участва в инициативата Европейски дни на наследството, организирана от Столичната община и Министерството на културата със съдействието на френското посолство и Френския институт в България.

В 10.00 ч. заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще посрещне първите посетители в сградата, обявена за паметник на културата от национално значение през 1955 г. Гостите ще могат да разгледат пленарната зала, кулоарите и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Председателят на парламента Димитър Главчев ще разговаря в 16.30 ч. с последните посетители в пленарната зала на Народното събрание. Той ще покани най-младите и най-любопитни сред тях в кабинета на председателя, ще им разкаже за дейността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Европейските дни на наследството тази година ще предоставят на гражданите и гостите на София възможност да посетят престижни обекти с ограничен достъп - сгради на министерства, съдебни институции, частни резиденции и висши учебни заведения. Инициативата ще се състои в събота и неделя, по време на Празника на София, съобщават организаторите.

За посещение врати ще отворят знаковите още сградите на Президентството, БНБ, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Отворени за гражданите ще са Съдебната палата, Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британският съвет. Ще може да се посети и една от най-красивите сгради от началото на 20-и век в София - Военният клуб.

Желаещите могат да видят част от книжовните богатства, които се съхраняват в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще се присъедини към инициативата на 17 септември. В Ректората гостите ще имат възможност да посетят Университетската библиотека, Аулата, Музея на Софийския университет, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та. Гражданите ще могат да отидат също в Биологическия и Богословския факултет, Астрономическата обсерватория и Ботаническата градина в София.

Отворена за посещение ще е и най-старата запазена сграда в София - Археологическият музей, и една от първите сгради с цялостна железобетонна конструкция от края на 19-и век - музея "Земята и хората".

Вратите си ще отворят Военната академия "Георги С. Раковски", БНР, Софийската синагога, Баня Баши джамия, а Католическата катедрала "Св. Йосиф" кани гражданите да се присъединят към Светата литургия, която ще се отслужи на български, полски и латински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Въпрос

преди 6 години

Ние ли да влезем или те сами ще излязат?

8

Анонимен

преди 6 години

Яяяя,НС отворило врати, само да попитам, безплатни кебапчета и бира,ще има ли?

7

Анонимен

преди 6 години

В БНБ ВСИЧКИ ВРАТИ ЛИ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ИЛИ САМО НЯКОИ.

fallback