Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Зеленчуци от градината, плодове, ядки и билки събрани от цялата страна и то в центъра на София.

За поредна сряда фермерите предлагат продукцията си директно на купувачите, които не отиват при тях на село.

Производителите продават мляко, месо, зеленчуци, мед и други био храни веднъж седмично на фестивала "От нашата ферма - с любов за вас", до началото на ноември, пред сградата на земеделското министерство.

Тази сряда да прави демонстрация на даден продукт се падна на Блага Генева. Нейните "вкусни  приказки" са от шоколад и сладко.

Тя обясни, че идеята е да стимулира хората да ядат и плодове, не само шоколад. Заради това комбинира малиново сладко с черен шоколад, пъпеш с бял шоколад, череши, ром и млечен шоколад, къпини, вишни и разбира се печени сини сливи с орехи.

Неин партньор в демонстрацията е Денка Георгиева, която има сливови дървета и малък цех за производство на сироп, мармалад и сладко в пазарджишкото село Исперихово.

Вкусотиите си продава предимно на фермерски пазарите, които според нея са много добра идея. Иначе в големите магазини не може да реализира продукцията си, защото количеството й е твърде малко - едва около 4000 буркана годишно.

За сметка на количеството обаче качеството е на "бабиното" сладко и е гарантирано от био сертификат.

Наред с млякото, сиренето, месото, плодовете, сладкото една сергия хваща окото, защото е изложила само един продукт – шийтаке, традиционна деликатесна гъба. Родината й е Япония, където гъбата е отглеждана в продължение на хилядолетия.

"След аварията в АЕЦ "Фукушима" обаче японците спряха да я отглеждат заради радиацията, но пък имат забрана да се изнася мицелът. За наш късмет пък българският дъб е идеален за гъбата и ние го купуваме от ЕС, а цялото ни оборудване е от Япония", обясни Кунка Петкова, за която производството на гъбата е станала бизнес в карловското село Баня.

И не само за нея, ами и за още няколко семейства в различни краища на страната.

"Така връщаме хората на село, защото имат сигурност, че могат да се изхранват целогодишно", допълни тя. 

Петкова също продава основно на фермерски пазари, но изнася и в чужбина.

Само че еко-то си е еко, и био-то си е био. Така че ако някой очаква цените на тези продукти да са като на масово продаваните в магазините се лъже.

За бурканче сладко от сливи ще ви се наложи да извадите 5 лева, а за шише сироп – 7 лв. бутилката. Иначе може да си купите сладкия плод само за левче, но не килограм, ами една малка опаковката.

На фона на малините това си е направо евтиния. Горският плод се продава или за три или за 6 лева, зависи от грамажа. Същото важи и за годжи бери.

Био картофите, гарантирано от производителя, че са отгледани без никаква химия, удрят 3 лева за килограм, но ако си купите 3 кг .- цената им е с промоция - 6 лв.

Но всъщност още от сутрина, с отварянето на фермерския пазар, той беше пълен с купувачи, предимно възрастни хора.

За тях било важно да се хранят с чисти плодове и зеленчуци, да си купят истински мед, но най-често се спираха пред сергиите със сирене, доставено директно от мандрата.

Млекарите са от цялата страна – селата около Враца, Угърчин,  Ловеч.  Все с малко животни, но гледани добре.
Буца сирене върви между 9,90 и 12, 90 лв., литър прясно мляко 1, 70- 90. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase