Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Превръща ли се площадът пред столичната катедрала "Александър Невски" в паркинг? Пространството често е запълнено с туристически автобуси, има и табела, на която пише, че престоят им се заплаща, а таксата е 20 лева за 24 часа.

"Можем да говорим за такова нещо, защото туристическият интерес към София расте" категоричен бе Гергин Борисов от гражданската инициатива "Спаси София".

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той разкри, че площадът около катедралата е обект на преработка и в момента се проектира неговата реконструкция. Предварителният план обаче, който бил избран чрез конкурс, към днешна дата няма общо с първоначалната идея, обявиха от "Спаси София".

Паркингът е двуредов, с перпендикулярно паркиране, започва малко след НС, минава зад катедралата и стига до улица "11 август". Гергин Борисов бе категоричен, че подобен проект няма аналог в европейските страни.

"Трябва да се регламентират паркинги извън туристическия център. Тук изтипосваме автобусите пред историческата забележителност", възмути се той и обвини Столичната община, че лъже за намеренията за пространството пред храм-паметника.

Първото заседание на СОС е на 14 септември. От "Спаси София" очакват дотогава кметът на София Йорданка Фандъкова да заяви позицията на Общината по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase