Снимка: архив, Булфото
fallback

Трафикът в София за нас може да е кошмарен, но сравнен с други европейски и световни столици, се оказва, че сме "цвете за мирисане". И че най-големият български град си е едно голямо село спрямо чуждите мегаполиси.

Компанията за навигационни системи TomTom е изработила индекс на най-задръстените градове в света. София е на 83-та позиция от общо 189 изследвани места, пише "Труд".

Изчисленията показват, че софиянци губят 58% повече време за придвижване сутрин и 66% вечер. Подобни резултати имат европейски градове като Осло и Берлин.

Оказва се, че трафикът у нас не е толкова интензивен, колкото е при нашите съседи. Защото именно два от най-близките до границата на страната града - Букурещ и Истанбул, са сред местата с най-тежък трафик. Те заемат съответно 5-то и 6-то място в света по този негативен показател.

По-затруднено е движението само в страни извън Европа - лидер е Мексико Сити, следван от тайландския Банкок, индонезийския Джакарта и китайския Чунцин.

Индексът показва, че в румънската столица е нужно почти двойно повече време за придвижване в час пик. В Истанбул положението е малко по-добре - сутрешното придвижване е с 64% по-бавно, но вечерното е като в Букурещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Palni laji

11

Факт

преди 6 години

Проблемът в София е организацията на движението. Колите не са много, но фандъковщината в общината, направи задръстванията многократно по-големи.

10

Stiga

преди 6 години

не може да сравнявате софия с големите градове на запад.Тук направиха огромна далавера със светофарите- смениха ги без обществена поръчка и похарчиха 18 млн.

fallback