Снимка: Булфото
fallback

Общ преглед

Родители от Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование излизат на протестно шествие в центъра на София.

В периода 20 юни - 1 септември 2017 г. те провеждат подписка, чиято цел е да инициира законодателни промени, чрез които българското образование да даде качествена подготовка на учениците.

До момента тя е подкрепена от над 15 хил. души.

"Не искаме децата ни просто формално да посещават училище. Също така е не по-малко важно в яслите и детските градини да има адекватен брой квалифициран персонал", посочиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Предстои да бъдат разгледани общо 14 точки, които Инициативата е подготвила.

Целта на самото шествие е предложените промени да бъдат обсъдени съвместно с учителите, а след това внесени и в Народното събрание.

Националната гражданска инициатива е една от четирите форми на пряко участие на гражданиете в управлението.

На практика тя представлява отправяне на предложения, подкрепени с подписка от страна на гражданите към Народното събрание или органи на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

факт

преди 6 години

Българското образование беше едно от най-добрите в света. Като започнаха едни реформи,едни чудеса- сега е в плачевно състояние

51

Катя

преди 6 години

Твърде много вече се говори и прави за правата на децата, а все по-рядко се споменава за задължения, възпитание, дисциплина, самоконтрол ( или това са остарели и обезмислени понятия). Къде е и подкрепата на родителите в образователния процес? Само със създаването на обществени съвети и оплаквания не се решават проблемите -лошата дисциплина и следващата я функционална неграмотност. Както и само повишаването на учителските заплати няма да подобри образованието. Липсват добри и работещи закони, които да се спазват, а не само на хартия.

50

Катя

преди 6 години

Голям проблем са делегираните бюджети - парите следват ученика. Така учителите се въздържат да пишат слаби оценки и забележки и действителните резултати са изкривени. Липсва работеща система за награди и наказания! Учителите все по- често стигат до педагогическо безсилие поради лоши, остарели или неработещи закони.Новият закон за образование само утежни работата на учителите и класните ръководители с безкрайно много излишно писане и справки. От тях не остава време за конкретната работа на преподавателя в часовете. А със справки проблемите в образованието не се решават. Твърде много вече се

fallback