Снимка: Facebook
fallback

Три "ситита" с небостъргачи ще бъдат издигнати в София. Това ще са обособени зони, където ще има свободно високо строителство, обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе", другата по бул. "Царица Йоана" до Околовръстното шосе в Люлин и третата – до Централна гара.

Oще по темата

"Ситита" ще гарантират запазване на гледката към Витоша на столичани, а строителството в тях ще се съобрази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе" - от 7 км до река Искър. Там се оформя район с високи сгради, районът е обезпечен с метро и инженерна инфраструктура, каза Здравков пред bTV.

Другото "сити" ще е в запазно направление по продължението на бул. "Царица Йоанна" до Околовръстното шосе в "Люлин". Висока зона ще има и до Централна жп гара.

В останалите зони се слага ограничение за строеж на високи стради до 75 метра.

Междувременно идея за строеж на небостъргач по бул. "България" изкара жители на района на протест. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

"До момента съм издал само едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на "Скай форт" до Експо центъра", каза архитектът и допълни, че София е доста далеч от даване на разрешение за друг небостъргач.

Той призна, че има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града.

"Желанието ни е да затворим нормативните пропуски", каза Здравков. Той съобщи, че ръководството на общината вече е представило промени в закона за устройството и застрояването на Столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

До Ценю селския

преди 6 години

Май много бой си ял по тоя Ляулин ,че така плямпаш

56

To 59

преди 6 години

No, not in Sofia. In Lulin brat.

55

Анонимен

преди 6 години

skylines ....where? in sofia? hahaha

fallback