fallback

Паважът на столичния булевард "Прага" ще бъде сменен с асфалт. Такова решение е било взето с оглед на ремонта, който се извършва там.

Това обаче не се понрави на граждани, които подадоха сигнал в Министерство на културата, прокуратурата и РДНСК за предвижданото премахване на паветата, които в края на миналата година са били обявени за културно наследство със заповед на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

"Ние не сме против ремонтите, напротив - държим те да се изпълнят, включително да се направи подземната инфраструктура", обясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

"Държим да бъде запазен автентичният вид на града. Освен това би трябвало да се направи качествен този паваж, както и на бул. "Дондуков", за да се спре с тези спекулации, че паветата едва ли не били виновни хората да си чупят колите. Държим паважните улици да бъдат запазени и евентуално Общината да реши това да бъде зона за 30 км в час", продължи Кирев.

Опонира му обаче Калин Николов, зам.-кмет на район "Красно село".

"Булевард "Прага" ще получи един съвсем нов изглед коренно различен от това, което е бил до момента. Смея да твърдя - европейски, модерен", категоричен бе Николов.

Той настоя, че общината се е съобразила с гражданите, като е решила да премахне паветата на "Прага", защото били получени множество жалби за високи нива на шум, именно заради тази настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Благоев

преди 6 години

До ОбективенПо принцип изобщо не си прав. В София ограничението е 50 км/час. "Еколозите", които искат да се запазят паветата по принцип са платени от чужди държави. Никъде в Европа (а извън Европа няма нищо) няма булевард с павета. Павета има само по улици в центровете, където е пешеходна зона.

49

проф.Климент Хаджов

преди 6 години

Павета се слагат само по улици забранени за автомобили. Колите по павираните булеварди вдигат много прах и шум. Не са екологични.

48

Анонимен

преди 6 години

Паветата чупят ходовата част и кормилните рейки на автомобилите!Да се махат!

fallback