Снимка: архив Булфото
fallback

До дни ще започне демонтирането на паметника "1300 години България" в парка пред НДК. Това обявиха в края на май от Столична община.

Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани.

Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

"София не стана европейска столица на културата. Хората отвън осъзнаха, че столицата ни се развива по друг начин. Около площад "България" (пред НДК) се появяват толкова много сгради, че не остана място за някои политици да си построят небостъргач. А този паметник е на удобното за това място. Зад деконструкцията стои политическо малоумие“.

Около това мнение се обединиха архитект Димитър Димитров от "Граждани за София" и архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Не само не трябва да се разрушава, а дори да се доразвие, да стане "Дървото на живота на България". Стига се до такива проблеми, защото общинския съвет няма поглед за културното развитие на града", каза Димитров.

Според Делчев слуховете за опасността от падащи предмети за хората от рушещия се паметник са кухи, а състоянието на монумента е целенасочено занемарено.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент занемарявайки го нарочно", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Ангел Николов, истор

преди 6 години

Осмоъгълния петохуйник - така го нарекоха софиянци още при откриването му, когато беше закърпен с мукава, за да бъде открит недовършен и разпадащ се от Тодор Живков - е срам за българското изкуство. Тази подигравка с българската история, на чиито връх беше поставена мутрата на диктатора трябва час по-скоро да изчезне в небитието.

45

Анонимен

преди 6 години

За нея ли беше описанието "шестоъгълен петоуйник"?

44

Анонимен

преди 6 години

Тази гадост трябваше да бъде махната оттам още преди поне 10 години и да бъде възстановен паметника на загиналите български войни, които комунистическите *** разрушиха.

fallback