Снимка: Булфото

Учени твърдят, че са установили мястото, на което е погребан Апостола на българската свобода Васил Левски.

Сложно геодезическо замерване е било направено тази седмица в центъра на София, а резултатите от него би трябвало да показват до сантиметър святото място, съобщава "Труд".

В основата на проучването стои преподавателят по архитектура и урбанизъм в УАСГ проф. Минчо Ненчев. Той е координатор на инициативен комитет за възстановяване на гроба на Апостола и този на Георги Бенковски.

"На база публикациите и изследванията на писателя Николай Иванов, който цитира факти, документи в книгата му "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски", ние направихме през тази седмица замерване и сравняване на старите карти, направени от чертожника на столичната община Обербауер през 1894 г.", разказва проф. Ненчев.

По думите му учените са взели скици и данни от стария и новия кадастър на София и се обърнали към геодезиста Златан Златанов. Той съпоставил старата ръчна скица със съвременния кадастър, за да бъде намерено точното място.

Проф. Ненчев съобщи още, че инж. Златанов е издирил и още няколко стари ръчни скици, спрямо които е установил с точност до сантиметри спрямо съвременните измервания.

"На скиците, които изработихме, показваме точното място до сантиметри на параклиса и мястото на гроба на Апостола (на улица "Дамян Груев" до сградата на земеделското министерство – б.а.)", каза още експертът.

Той добави, че ще поиска разрешение за проучване на мястото от премиера Бойко Борисов.

Както е известно, лобното място на Васил Левски се знае с точност, но не така стоят нещата с гроба му. През годините са се появявали много хипотези, но всички оставят без категорично признание.

Според едни Левски е погребан в близко до бесилката гробище за престъпници в района около днешната ул. "Чаталджа", според втора гробът му е някъде зад Народната библиотека, а според добилата популярност версия на Николай Хайтов софийски свещеник тайно е откопал тялото на Левски от позорищното гробище и го е препогребал в олтара на черквата "Св. Петка Самарджийска" пред сегашната статуя на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase