Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Нова система за сметоизвозване ще се бори с боклука в София. Няколко контейнера в столицата вече са оборудвани със сензори, които реагират, когато кофите за боклук са пълни.

Новата система вече функционира на територията на пазари "Възраждане". Общо 4 от подземните кофи за боклук в района са снабдени със специални датчици, съобщи Bulgaria ON AIR.

А когато контейнерите са пълни, камионите за сметоизвозване могат да бъдат пратени веднага, за да не се стига до преливащи кофи за боклук. Ултразвукови датчици отчитат запълняемостта на съответния обем и изпращат информация посредством вложена СИМ карта.

Сензорите все още са в етап на тестване. Намеренията на общината са, щом докажат своята ефективност, те да бъдат инсталирани и върху наземните кофи за боклук. Подобни системи вече функционират в няколко европейски държави, сред които са Чехия и Германия.

С тази технология столицата няма да стане по-чиста, но пък ще се компенсират разходи. Гражданите са категорични, че трябва да се инвестира повече в нови кофи за боклук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ИТ Специалист

преди 6 години

До Anonymousсори, не е изкуствен елект това : )

17

Анонимен

преди 6 години

догодина ще слагаме и алармени системи, че ни крадат хартията от контейнера. Само не можем още да се договорим със СОТ, искат да го държим в каса , а ние искаме да има поне малък отвор за да хвърлят хората вътре.

16

Анонимен

преди 6 години

Ум и сред контейнерите........... *** си, само мат'ряла ли остава толкова пpocт.

fallback