fallback

Зелената зона за паркиране в София се разширява с 4500 места. Платеното паркиране в центъра на столицата в две зони - "синя" и "зелена", беше въведено през 2012 г. Къде още столичани ще плащат по лев за час паркинг - показваме ви в следващите минути.

Снежанка Петрова живее в столичния квартал Лозенец. Според нея днес трафикът и паркирането в района не подлежат на никакъв контрол.

"Тук е винаги лудница. Като дойде с колата моя син и вика: Мамо, просто се вбесявам, защото няма къде да паркирам, тука е много населено", заяви Снежана пред камерата на телевизия Bulgaria On Air.

За да се урегулира паркирането, общината разширява зелената зона за платено паркиране с 4500 места в районите Лозенец и Средец. Мотивите на кметовете са сигнали и подписки от граждани, които са недоволни от препълнените с автомобили улици.

"Желанието на жителите на район Лозенец, особено в долната му част, е да се освободят тротоарите и зелените части от паркираните върху тях автомобили и единственият начин това да стане ефективно е чрез въвеждането на зелена зона", заяви Любомир Дреков, кмет на район Лозенец.

"Мотивът е да бъде облекчен трафикът от паркиращи коли на хора, които не живеят в квартала", аргументира се и Мария Ачкова, кмет на район Средец.

Мартин лесно е намерил място за да паркира - на тротоара. "Това е защото съм за 2 минути – за кратко паркирам", заяви той.

Други са против решението на районната администрация за разширяване на зоната за платено паркиране. 

"Аз съм против, защото за това, че съм се родил 69-та и цял живот съм живял на тази улица, всяка година ще трябва да давам пари за стикер на г-жа Фандъкова, която е дошла от Самоков  - за да удостоверява, че аз тука живея, това е дискриминация", заяви Борис Аврамов, жител на Лозенец.

Колко ще струва и колко ще спечели общината от разширяването на зелената зона в София – ще стане ясно след месец. Окончателното въвеждане на разширението ще стане през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Светослав Иванов

преди 6 години

До КрайДо Край в гърба- върви си в Ню йорк или в Солун или на майната си.Единствения начин да съм съгласен с платеното паркиране е и аз да взимам дял от него.Ето няколко въпроса за размисъл-От колко години има синя зона?Колко паркинга са построени от тогава?Ако паркирането в зоните е платено, паркингите ще бъдат ли безплатни?Защо паяците още са незаконни?До кога ще ги търпим тия ***-плащаме им заплати за да ни обират.

91

Бай хуъ

преди 6 години

Дано всички в ЦГМ пукнат и да не могат да изхарчат парите откраднати от нас...

90

Пенделвайси

преди 6 години

Направете си сметка бе хора - зелената зона важи от 08:00 то 19:00 - това са 11 часа по 1 лев на час. Ако е заета нон стоп това са 4500*11=49500 лева максимално което може да им напълни джобовете - НА ДЕН. Айде направете си сметка до сега общо колко места синя и зелена зона има в София и къде отиват тия пари....

fallback