Снимка: архив, БулФото
fallback

Група неправителствени организации е завела дело пред Софийския градски съд срещу Столичната община заради прекомерното замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Гражданската инициатива "Спаси София", заедно с организациите "За Земята – Достъп до правосъдие", Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, са завели делото от името на обединението “Група за чист въздух”.

През зимата инициативата проведе акция в столицата под надслов „Диша ми се“, като окичи паметници в София с противогази и провокативни послания срещу замърсяването заради рекордно високите нива на фини прахови частици, засечени във въздуха.

Групата посочва, че още през 2015 г. е трябвало да започне изпълнението на Програмата за качество на атмосферния въздух в столицата, която обаче едва наскоро беше приета от общинския съвет на града, при това със сериозни пропуски и несъвършенства. Изброените мерки в програмата са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н., посочват гражданите.

Организациите очакват съдът да установи дали и колко в периода 2015 – 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да задължи местните власти да предприемат незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

Организациите сравняват решенията на местно ниво в София с действията, предприети от кмета на Париж Ан Идалго при регистрирано завишено замърсяване с фини прахови частици: въвеждане на безплатен градски транспорт, ограничаване на автомобилното движение, на скоростта на движение, както и забрана на отоплението с твърдо гориво.

Гражданската инициатива "Спаси София" цитира и доклад на Световната здравна организация за 2016 г., според който около 9 хил. души годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух. Според изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата, подчертават още гражданите.

Те подчертават, че въпреки подмяната на транспортните средства от столичния градски транспорт, до момента само 30% от парка е по-нов. На заявката от Столична община за изграждане на център за управление на трафика гражданите искат да знаят какви са целите на звеното, както и питат как метрото е подобрило въздуха в София.

Гражданите настояват и за приемането на мерки за ускоряването на градския транспорт, както и изграждането на използваема велосипедна инфраструктура. Отделно организациите искат и данни за това колко са новите пътници в градския транспорт на София.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

крайно време беше...

11

Моля Ви

преди 6 години

наминете към Пловдив да усетите ароматите из града. Трябва да се глобяват автосервизите, които си затварят очите при годишния преглед. Аман от трошки! *** чул, че по широкия свят се возят на автомобили, и той да покаже тежко стъпало и Ф1 умения. Колко мъка има в България! Трябва да ни накарат да емигрираме поне временно в Холандия, да ни промият мозъците..па да се върнем и променим нещо, всеки един от нас. Хората с велосипеди се придвижват, а ние бръмчим с разни ковчези на колела.

10

Софиянец

преди 6 години

Да,също трябва да ги съдят за огромния самолетен трафик,който преминава над целия град и разбира се също дава своя дан в замърсяването на София.Живея до Дондуков,25 от 30 дена в месеца кацащите самолети преминават на 100 метра над къщата ни,и така е в половин София!Някои печелят от това че не изкарват самолетния трафик от града!

fallback