Снимка: архив, Булфото
fallback

Училища в София нарушават закона за дискриминацията, Европейската конвенция за правата на човека и конституцията като приемат с предимство в 1 клас деца, чиито родители работят в сферата на образованието или пък са държавни и общински служители, показа проверка на Върховната административна прокуратура. 

В нарушение на закона са хванати 2-о СУ "Емилиян Станев", 119-о училище "Михаил Арнаудов", 41-о СУ "Патриарх Евтимий" и 101-о СУ "Бачо Киро".

В 125-о СУ "Боян Пенев" пък бонусът важи и за внучета на учители. 131-о СУ пък дава допълнителни точки на децата на бивши възпитаници на училището. 

Тези допълнителни критерии дискриминират децата, които нямат родители с подходящи професии, по произход, твърдят от прокуратурата, пише "24 часа".

Докладът е пратен на Комисията за защита от дискриминация, която да започне проверки на училищата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 6 години

39 не си никакъв кореняк. Кореняка софиянец не се заяжда с тия от провинцията. Знам, защото съм виждал. Знам и тези които отидоха да живеят в София от моя край какви станаха

52

Анонимен

преди 6 години

45, точно така. Щом можеш не ги вземай тия. Аз 4 години бях в София и едва ги изтраях. Но ще кажа , че кореняците софиянци не са тия които пишат простотиите тук. Нищо общо нямат. А на тези които се правят на баш софиянци, показвах винаги какво могат провинциалистите. В моя институт лично съм теглил май.н.ата на трима доценти. И си завърших другаде по други причини.

51

exo от миналото

преди 6 години

Тази "нова" система за прием е същата като системата преди 30 години - т.е. да живее комунизма. Тази система си е отвсякъде лишаване на децата от правото на свободен избор!!! Или просто се прави за да има пак наши и ваши. Това е поредният пирон в ковчега на образованието на нашата затъпяваща нация. Или пък може би Путин, Сорос, Ердоган и т.н. са виновни. Не видях коментари за Русия....

fallback