Снимка: архив "Булфото"
fallback

Бизнесменът Васил Божков купи сградата на Телефонната палата в центъра на София. Той планира да я превърне в музей, стана ясно от съобщение на "Нове Холдинг" до медиите.

От БТК потвърдиха новината. В съобщение до медиите бе разяснено, че сградата е била продадена чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура. Договорът за продажба е бил подписан с участника предложил най-висока цена.

Процедурата е започнала в началото на март и преминала при засилен интерес с преобладаващо българско участие.

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които не са ключови за дейността на компанията, се казва още в съобщението.

И купувачът и продавачът обявиха, че сградата, която е паметник на културата, ще бъде превърната в дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно наследство.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в информацията от "Нове Холдинг".

В момента екип от експерти и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Плановете за музея ще бъдат представени на обществеността в рамките на тази година.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 6 години

Четох някъде, че ЕС затяга въжето около хазарта. И си помислих, че скоро ще се чуе. И ей ти на. Вампирясалите от пиенето на народна кръвчица на , ще трябва да излязат на светло. Но вампирите, не живеят на слънчева светлина Тъмнина им трябва.

44

Анонимен

преди 6 години

Е к'во,преди няколко години марешки си купи сгрдадата на пощата във Варба. Дори и сега има огромню негова снимка върху фасадата.

43

men

преди 6 години

че си прави мавзолей. а сретен като добара тиквочага или цру като реши да замете ще положат и тиквата у мазето.

fallback