Архив: Булфото
fallback

Фестивал на огъня и нестинарството ще се състои на 20 май пред Паметника на Съветската армия в София. Събитието е посветено на Деня на Св. Св Константин и Елена - 21 май, който е и празник на нестинарите.

Такъв фестивал се организира за първи път в света - с четири огъня и стотици участници в центъра на столица. Той ще представи огнена палитра от нестинарски игри и ритуали, в които ще участват нестинари от Странджа.

Предвидена е и богата фолклорна програма с участието на известни ансамбли и изпълнители като Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, съобщиха организаторите от Арт и фолклорен център "Нестия" и Фондация "Бъдност за талантите на България".

Фестивалът ще започне в 17:00 часа в събота с разпалването на огньовете, ще има и щандове с храни и напитки. Фолклорната програма е от 19:00 до 21:00 часа, а след това е нестинарското шоу.

Целта на проявата е да провокира интереса към фолклора с нещо атрактивно като нестинарството, обясни Анита Ангелова - председател на Фондацията.

Амбицията е фестивалът да стане ежегоден. На 21 май ще има и детски концерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Ел

преди 6 години

Направо съм иэумена!!!!Как може да има толкова элоба!!!Таэи градинка беше "Свърталища на наркомани" и то от най-пропадналите....Но...Повечето от вас неэнаят,эащото са си били още на село....Колко деца сигурно е убила...Колко спринцовки....На кой какво му пречи нестинарството...Вие хора,нямате ли си емоции в събота вечер,че се эанимавате с таэи простотия тук.....

29

ВЪЗМУЩЕНИЕ

преди 6 години

Трябва да си голям гений, за да сътвориш тази тъпотия. Кой болен мозък реши, че може да съпоставя съветска армия (паметник) и нестинарство. Няма ли Министерство на културата в тази държава

28

Един българин

преди 6 години

До: СофиянкаИ аз подкрепям напълно Странджанка. И аз съм от София. Да сравняваш народните танци с нестинарството е все едно да сравняваш бояджия с художник.Нестинарството е магия, изкуство. Танците са си танци - фолклор. И при тях се изискват умения но едното няма нищо общо с другото. Нестинарите не танцуват на каква да е музика, била тя народна, а на нестинарски ритми. Специални са.

fallback