Снимка: flickr

С 10-15 лв. ще скочат летните сметки за топла вода на столичните абонати на софийското парно. През миналата година в месеците без парно средно те са плащали 40-50 лв. Сега с шоковото поскъпване с почти 30 на сто на природния газ, който внасяме от Русия, те ще достигнат 50-60 лв.

Още по темата

Към тях можем да добавим и поне няколко лева за сметките за изхарчените кубици студена вода, която също поскъпна в София с 18% от 1 април, защото въпросните цени на топлофикацията касаят само подгряването й.

Новата цена на синьото гориво стигна 371 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи или малко над 39 лв. за мегаватчас. В същото време цената на топлоенергията, добита със същия този природен газ излиза почти двойно по-скъпо -76,81 лв. за мегаватчас без ДДС. Въпросната цена се очаква да бъде одобрена от КЕВР до края на седмицата.

От столичната топлофикация обясняват пред "Монитор", че няма да засичат водомерите за топла вода и разпределите на радиаторите на абонатите си, а ще изчисляват поскъпването в последния месец на отоплителния сезон по одобрена методика.

За периода от октомври до края на март софиянци са плащали най-малко за единица топлоенергия от 64,52 лв. без ДДС за времето от началото на 2009 г. досега. През миналата година цените на столичната "Топлофикация" първото тримесечие бяха 70,80 лв./мвтч, а за второто - 66,81 лв. Най-скъпа е била топлоенергията на абонатите на софийското парно през второто полугодие на 2012 г. Цената на мегаватчас без ДДС тогава е стигнала 107,70 лв., а заедно с косвения данък във фактурите единицата енергия излизаше на потребителите по 129,24 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase