Снимка: кадър "Спаси София"

Над 300 коли са преминали през бус лентата на "Цариграско шосе" само за два часа тази сутрин, а служители на КАТ глобиха някои от нарушителите – 50 лева.

Шофьорите признават, че има контрол от страна на "Пътна полиция", но проблемът е там, че има прекалено много коли вече в София и движението е ужасно натоварено, а лентите не стигат.

Ежедневно КАТ прави акции и проверява за нарушители, които карат в бус лентата, казва пред Нова тв Николай Крушарски от "Пътна полиция".

Още по темата

"Когато колегите са на място и извършват проверки, и санкционират водачите, тази тенденция рязко намалява. При наличие на патрулен автомобил, превантивният ефект и дисциплиниращата роля си оказват влияние", коментира още той.

Нарушители се следят и с мобилни камери, 9 на брой, които записват голяма част от автомобилите, преминаващи по бус лентите, като след това на шофьорите им се съставя акт.

Крушарски поясни, че видеоматериалите на медиите, отразили нарушенията, се признават за доказателство, но човекът, установил нарушението, трябва да се яви със записа в "Пътна полиция", да напише сведение и след това шофьорите да бъдат санкционирани.

Преди два дни неправителствената организация "Спаси София" разпростани видео, което показва как само за един час в един участък от "Цариградско шосе" 496 шофьори извършват едно и също нарушение, а именно - каране в бус лентата.

Николай Крушарски призна, че именно това видео е провокирало "Пътна полиция" да засили контрола с "повече жива сила на самия терен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase