Снимка: НИМ
fallback

Националният исторически музей (НИМ) обогати експозицията си с две изключително интересни произведения на изкуството, представящи образа на Васил Левски. Поводът е  честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата, съобщиха от НИМ.

Първият експонат е оригинална литография с изображение на Васил Левски, изработена от известния възрожденски художник Георги Данчов-Зографина. Рисунката е собственост на НИМ и се завръща след дълго участие в гостуващи изложби на Балканите.

Литографията на Данчов се смята за най-точния портрет на Апостола, защото авторът лично е познавал Левски и дълги години е бил с него. Предал е не само точно чертите на лицето му, а и на характера му. Литографията е изработена в Пловдив през 1897 г. 

Георги Данчов, наречен Зографина, е близък съратник на Левски. Историците отчитат, че двамата се запознават през 1869 г. и  работят заедно по устройството на тайни революционни комитети в Южна България. В дома на Георги Данчов е основаван Чирпанският частен революционен комитет. По поръка на Левски младият художник изработва тайния шифър за кореспонденцията между комитетите в Тракия. 

След залавянето на Апостола Георги Данчов участва в организирането на четири засади на железницата по трасето към Цариград с надеждата да го освободи, споделя директорът на НИМ Божидар Димитров.

Вторият експонат е картината "Левски по пътя на безсмъртието", дело на военния художник Лазар Йорданов. Той е роден в град Прилеп през 1900 г., учи във Военното училище в София и в Художествената академия при проф. Борис Митов и проф. Александър Мутафов.

В периода 1930-1950 г. създава множество произведения с историческа и военна тематика. Част от картините му, между които и "Левски по пътя на безсмъртието", са предадени на НИМ от неговата дъщеря Антония Йорданова Киш.

От НИМ приветстват своите бъдещи гости, които ще посетят музея за да видят запомнящите се експонати, свързани с живота на Апостола на българската свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Срам

преди 7 години

Срам ме е че съм българин! Личности като Левски са дали живота си за да могат всякакви "тъмни" субекти сега да разсипват държавата за която те са умряли!Срамно е :(

1

Анонимен

преди 7 години

Предполагаеми черти даже и автентична картина няма терориста.Срам и позор за майка България..

fallback