Снимка: Dnes.bg

Общинските съветници не трябва да атакуват решението на Административния съд за отмяна на поскъпването на билета за градския транспорт в София. Настоящата тарифна политика не е стабилна и упорството на Общинския съвет може да предизвика хаос и да провали интегрирането на системата за електронно тарифиране.

Това обявиха в отворено писмо до общинските съветници в София няколко граждански организации. Сред тях са "Спаси София", гражданска инициатива Спаси метрото, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", Сдружение "Велоеволюция", Инициатива "Зелени релси" и др.

Още по темата

"Недопустимо е да се коментира обществена поръчка за изграждането на интегрирана система за електронно тарифиране без яснота за бъдещето на превозните документи в София", смятат от гражданските организации.

Те са категорични, че очакваната от 12 години система не трябв ада се превръща в жертва на липсата на отговорност.

Сдруженията настояват общинарите да бъдат съвестни служители и изработят тарифната политика на града преди да се изготви и приеме заданието за изработката на системата за електронно тарифиране.

"Това е начин да се разсеят съмненията, че и тази поръчка е "писана за наши хора" без ясни критерии и очакван резултат", допълват организациите.

В писмото си до общинарите те предлагат мерки, които да подобрят транспортните услуги в София. Сред тях е обединяване на системите за таксуване на "Център за градска мобилност" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и бъдещия изпълнител на концесионния договор за система за велосипеди под наем; анализи за промяна на маршрутните линии на градския транспорт; въвеждане на конкретни показатели за качество на услугата и удобство за пътниците в градския транспорт.

Организациите настояват още за внедряване на модерни системи за таксуване, видеонаблюдение, премахване на билета за багаж и въвеждане на почасов билет с неограничен брой прекачвания и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase