Снимка: Булфото

Кризата с липсата на парно в София за щастие отмина. Сега идва ред на сметките, които трябва да се плащат, след като някои квартали в продължение на седмица нямаха топло.

Още по темата

От "Топлофикация" вече уточниха, че абонатите, които останаха без парно при голямата авария в София в началото на февруари, няма да плащат за дните, които са били на студено. Освен това всички, останали без топло повече от 48 часа, ще бъдат обезщетени за всеки ден на студено.

Парите трябва да се приспадат от сметките, които софиянци ще получат в средата на март.

От "Топлофикация" дадоха и пример за намалена сметка - ако един клиент е бил 5 дни без парно и дължи 182 лева за парно и топла вода, във фактурата му през март отчетният период ще се намали с 5 дни и сметката ще е за 23 дни. Освен това клиентът ще бъде обезщетен за 3 дни с 21,89 лв., които ще бъдат приспаднати от сметката. Така въпросният клиент щял да плати 160 лв.

Какви ще са реалните сметки на всеки ще стане ясно във всеки момент. Какви обаче са очакванията на потребителите? Екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Очаквате ли Топлофикация да ви компенсира за дългата авария? В традиционната ни анкета участие взеха 1631 души.

Оказа се, че цели 45% от нашите читатели не очакват реални компенсации от дружеството заради дните на студено, защото според тях "Топлофикация" няма реална подобна практика.

На точно обратното мнение обаче са 11% от участвалите в анкетата, според които е напълно логично да има компенсация заради аварията.

Други 13% пък смятат, че по-скоро намалението в сметките ще идва заради нетаксуване на дните без парно.

Едва 6% от анкетираните проявяват пълно разбиране към проблема и отбелязват, че аварии се случват и макар да не е приятно, решение на проблема се намира бързо.

Всеки четвърти пък – 25% от анкетираните, отчитат че не се отопляват с парно и са щастливи от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase