Снимка: Dnes.bg
fallback

Деца от цяла България дават от днес почетен караул пред паметника на Левски в столицата за честванията на 180- годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Те са членове на клубовете "Млади възрожденци". В България има повече от 200 такива с над 3 хиляди деца в тях.

Инициативата, която започва от днес, е на Общобългарски комитет "Васил Левски". Неговият председател Васил Василев разказва, че униформите, с които са облечени децата, са копия на тази, с която се е снимал Апостолът през 1868 година в Букурещ.

На калпачетата им има лъвски знаци, а пушката в ръцете им е истинска "Манлихер", осигурена от фондовете на Военната академия.

"Стотици деца от цяла България ще се включат в тази инициатива. Това, което започва днес, ще продължи до 31 декември 2017 година. Избрахме да започнат деца от детската градина, след това ще са деца, които са малко по-големи и вече са ученици", каза той пред БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Христо Милков

преди 7 години

Цитирам документ на българското военно контраразузнаване РО-3 от 1943. Според брой от турския в. Танин "Левски е криминален престъпник", а няма Баташко клане и черепите в баташката църква са донесени от различни краища на България. Кой знае защо по тези черепи има следи от ятагани и дупки от куршуми, а китките на скелетите са отсечени, за да се махнат по-лесно пръстените. Левски, Ботев, Бенковски.... Батак, Перущица, Любенова махала, Нова Загора... са българското безсмъртие, вие продължете...

7

Христо Милков

преди 7 години

Почетната стража и в България и по света е най-висш израз на уважение и преклонение, свързано със събития и личности. Тя не само че не разделя нацията, както се внушава в предаването на Телевизия ON-AIR, в рубриката "България сутрин", а обратното, я обединява, особено когато имаме нужда от истински, а не от фалшиви и еднодневни "кумири". Специално пред паметниците на Левски, е традиция да се организира почетна стража из цялата страна и твърдението, че идвало по модел на СССР е жалко.

6

До 11

преди 7 години

Можеби трябва да ги сложим пред паметника на съветската армия! Не мога да разбера как подобни коментари удобно не се изтриват!

fallback