Снимка: Bulgaria On Air

80 "умни" светофари ще осигуряват зелена вълна за линейките в столицата. Днес беше извършен първи тест на системата, в която Столичната община е инвестирала 10 млн. евро. Модернизирацията обхваща 187 кръстовища.

Засега експериментално са оборудвани 2 линейки. Очакванията са системата да действа при всичките 100 спешни автомобила в София.

Новата система ще осигурява зелена вълна за преминаването на линейките, пожарните коли и на закъсняващите автомобили от градския транспорт в София.

Нововъведението ще спести средно между 2 до 3 минути по курса на линейките. Но само ако столичната спешна помощ плати близо 400 000 лева, за да оборудва колите си със специални устройства, които комуникират със светофарите, .

Трасето, по което светофарите могат да бъдат дистанционно управлявани от линейки, засега е 6-километрово. Първоначално уредбите на 80 кръстовища в София ще осигуряват зелена вълна за преминаването на линейките и
пожарните. До средата на годината предстои и останалите 107 кръстовища, на които са монтирани камери, да бъдат включени в системата.

Приоритизация е въведена и за градския транспорт. Автобусите и трамваите, преминаващи през 3 кръстовища в центъра, експериментално получават зелена вълна, само ако закъсняват от разписанието си. Така ще се намалят с 25% вредните емисии във въздуха, смятат от Столичната община.

Модернизираните кръстовища разполагат с камери, записите от които се пазят един месец. Така, ако има инцидент с градския транспорт или линейка, видеоматериалът може да послужи на разследването. Камерите ще могат да следят за всякакъв тип нарушения, а Пътна полиция ще има постоянен достъп до записите и снимките от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase