Снимка: Facebook
fallback

Общ преглед

В София се обсъжда вариант – централните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" да станат еднопосочни. Според проекта по "Дондуков" ще има и велоалеи в близост до трамвайните релси.

Вариант за такава промяна на движението в столичния център е била обсъждана вчера в комисията по транспорт на Столичния общински съвет. За това съобщи в профила си във Facebook общинският съветник Симеон Славчев.

"Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерския съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", обясни той.

Oще по темата

Според него идеята е добра, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Друг плюс е, че проектът предвижда по бул. "Дондуков" да се обособи самостоятелна двупосочна велоалея и трамвайно трасе.

"По този начин всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се придвижват безконфликтно", смята Славчев.

Той все пак уточни, че става дума за проект, който тепърва ще се разглежда и в други комисии на СОС, както и от гражданите.

Обновяването на бул. "Дондуков" е един от мащабните ремонти, които общината планира за тази година.

В началото на годината кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои там да се изгради ново по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и паветата да бъдат сменени с друга настилка.

Тази година се очаква сериозен ремонт и на ул. "Граф Игнатиев", където предстои цялостна реконструкция на трасето. Там се очаква да се направи пешеходна зона, която да се съвместява с движението на трамваите.

По Графа ще се подмени и ВиК инфраструктурата, останала от построяването на улицата преди десетилетия. От общината се надяват ремонтът да бъде завършен до края на 2017 година.

Реконструкция на трамвайните линии ще има и по бул. "България". Ремонтите по бул. "Монтевидео" в "Овча купел"също продължават. Трасето на трамвайна линия №5 също ще бъде цялостно реконструирано и линията вече ще бъде скоростна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ВВ

преди 7 години

До АнонименАбе ***, а да ти е хрумвало, че щом толкова народ плюе по някой, то може би този някой е гола вода?!

46

Анонимен

преди 7 години

Бизнеса с рикши ще се развие.

45

Анонимен

преди 7 години

И обгазяване ли предвиждат?

fallback