Снимка: Булфото
fallback

Столичният инспекторат е започнал проверки за ледени висулки, надвиснали от сградите в София и застрашаващи минаващите отдолу хора.

"Етажните собствености, които не предприемат мерки за отстраняването на късовете, ще бъдат глобени солено", заяви пред "Труд" директорът на звеното Веска Георгиева.

При установено нарушение следва издаване на предписание, а ако и след него висулките не бъдат премахнати, се налагат глоби. Според общинска наредба собствениците и ползвателите на сградите са длъжни да почистват покривите от висулки. За това те могат да наемат и фирми.

Георгиева съобщи, че вече има наложени глоби на нарушители, които и след протокол от инспектората не са премахнали висулките.

"В зависимост от мащаба на нарушението според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане на чистотата в Столичната община санкциите варират от 10 лева до 20 000 лева", каза Георгиева.

Георгиева припомни, че собствениците на сгради често не обезопасяват правилно тротоарите, когато има висулки – обграждат ги целите и принуждават хората да вървят по улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

Какво да кажа като ми откраднаха въжето с което заградих за да не пострада някой. Преди 2 години дойде топъл ден след снегове и почна топене. Купих 2 туби с вода, въже за простор. Принтирах табели и закачих на въжето. На следващия ден нямаше въже :).

7

Анонимен

преди 7 години

Висулките ще станат проблем, когато започнат да се топят и падат. Сега проблема е друг - заледени тротоари най-вече от климатици.

6

Анонимен

преди 7 години

Явно пак трябва да се плашим с глоби, смъртната опасност не е достатъчен стимул хората да си почистят сградите.

fallback