Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува в Столичния общински съвет бизнес плана на "Топлофикация-София" за 2017 г., както и резултатите от дейността на дружеството за миналата година.

Манолова дойде в общинския съвет по повод на доклада, който се разглежда днес, за утвърждаване на бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. с вносители общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Валя Чилова.

"Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани", каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.

"За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн.лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн.лв.", отсече тя.

За Манолова не е ясно защо, когато има такава загуба, част от разходите за външни услуги продължават да растат.

Дружеството е похарчило близо 3 млн. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори, посочи омбудсманът.

Тя обърна внимание на "сложната схема" между клиентите на "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

"Прави впечатление, че разходите, които дружеството прави за топлинни счетоводители, са по-високи от приходите от тази дейност", отбеляза Манолова.

За омбудсмана не е ясно как се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и доколко са ефективни т.нар. високоефективни мерки в тази програма.

Смущаващ според Манолова е фактът, че за 2016 г. са ремонтирани само около 8 км топлопреносна мрежа при положение, че цялата мрежа е близо 1000 км. Тоест това е под 10 процента и много под заложеното за 2016. Тенденцията изглежда ще се запази и през 2017 г., отбелязва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

tzvetabg2018

преди 4 години

Защо всички се правят,че не виждат как яко се краде от държавната хазна?Май Манолова,ще гласувам затеб защото ТИ ВСЕ ОЩЕНЕ СИ СЕ ОБИГРАЛА КАК ДА СЕ КРАДЕ ОТ ДЖОБОВЕТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА!

28

Анонимен

преди 7 години

ТОВА С КРАДЕНЕТО НА ТОПЛИНА Е ЕДНА МАНИПУЛАЦИИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО. Да се вмени , внуши на клиентите си, проблема е в колектива на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ. В СЛУЧАИТЕ ДРУЖЕСТВОТО ЯКО НАДПИСВА В СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.

27

Анонимен

преди 7 години

До 25 КАК ЩЕ КРАДЕ ОТ МЕН КАТО СЪМ СПРЯЛ РАДИАТОРИТЕ. А ОБЯСНИ!

fallback