Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува в Столичния общински съвет бизнес плана на "Топлофикация-София" за 2017 г., както и резултатите от дейността на дружеството за миналата година.

Манолова дойде в общинския съвет по повод на доклада, който се разглежда днес, за утвърждаване на бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. с вносители общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Валя Чилова.

"Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани", каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.

"За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн.лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн.лв.", отсече тя.

За Манолова не е ясно защо, когато има такава загуба, част от разходите за външни услуги продължават да растат.

Дружеството е похарчило близо 3 млн. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори, посочи омбудсманът.

Тя обърна внимание на "сложната схема" между клиентите на "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

"Прави впечатление, че разходите, които дружеството прави за топлинни счетоводители, са по-високи от приходите от тази дейност", отбеляза Манолова.

За омбудсмана не е ясно как се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и доколко са ефективни т.нар. високоефективни мерки в тази програма.

Смущаващ според Манолова е фактът, че за 2016 г. са ремонтирани само около 8 км топлопреносна мрежа при положение, че цялата мрежа е близо 1000 км. Тоест това е под 10 процента и много под заложеното за 2016. Тенденцията изглежда ще се запази и през 2017 г., отбелязва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase