Снимка: Булфото
fallback

Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за преустановяване практиката на "Топлофикация София" ЕАД да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.

Oще по темата
Освен това, на 22 декември, общественият защитник с екип от институцията ще присъства на последното предколедно заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г.

От институцията отчитат, че претендираните юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв.

В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани, отбелязват от институцията. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите за 2015 г са около 15 млн. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се е стигнало след като на 7 октомври 2016 г. тя е поискала отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация от "Топлофикация София". В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не е получил изрично решение, съгласно законовите изисквания.

Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Мая Манолова е обжалвала пред Административния съд в София град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

регистрирате кооперация със съдебно решение в което да пише че сте съсобственицина жилишната сграда и описвате границите на имота.след това завеждате дело срещу топлото за неизплатени наеми за прекараните тръби.

15

Курти

преди 7 години

Бял, Черен и Сив Пи АР...........За толкова съм учил. Но директивата от Кремъл е в България да не се прави нищо по развитието. Съобщава се очевиден проблем, който е изкуствено създаден и после сам си се бориш с него докато не се превърнеш като мумията на Ленин. Т.е. взимаш заплата без да работиш. Комунистите са много мързеливи, крадливи и завистливи. Справка: над 3 млн. души, напуснали страната

14

Врабец

преди 7 години

2.Топлоизолиране на ВСИЧКИ тръби от сградната инсталация, в това число и ВЕРТКАЛНИТЕ през апартаментите, а също и отклоненията от тях до радиаторите.3. Приемане на 0% сградна инсталация.Всичко това се прави с РЕШЕНИЯ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ! Иначе сме уязвими! И за всяко решение се пише ПРОТОКОл, подписан от ВСИЧКИ! А с тези протоколи се отива при топлинния счетоводител и Топлофикация и се бият с тях по главите, докато ги заведат и се съобразят с тях. Каквото и да правите, документирайте го!

fallback