Ударен ремонт стартира още в първите дни на новата година в НДК. Преустройството на най-големия конгресен център в Югоизточна Европа трябва да приключи до края на септември следващата година.

Това ще е най-мащабното преустройство на Двореца от построяването му преди 35 години, обясни изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош на пресконференция, на която беше представен идейният проект за новата визия на Двореца.

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

"Две години вече се подготвяме за посрещането на един от най-големите политически форуми. В продължение на 6 месеца тук най-влиятелните жени и мъже на Европа ще взимат най-важните решения за целия ЕС. Това е огромен шанс за България и възможност НДК да придобие вида, който заслужава", заяви Боршош.

Според него в момента иституцията поема по пътя от аналоговата ера към дигитално бъдеще.

В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, центарлното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център. 

Управителят на "Галчев Инженеринг" Любомир Галчев обеща, че ще се съобразят с културната програма на НДК през 2017 г., така че дейността на Двореца да не секва.

Ремонтът включва преустройство на залите, обновяване на фасадите, покрива, фоайетата, настилки, стени и др. "НДК ще стане smart, като ще се използват най-съвременните технологии, които пестят енергия. Целта е да се усвоят всички пространства в сградата, да се увеличи сигурността и ще се използват най-високия клас съвременни и качествени материали. При изготвянето на проекта за ремонта НДК е третирана като сграда паметник на културата, въпреки че няма такъв статут. Предвиждаме сградата да се раздели условно на две, като между първия и четвъртия етаж акцентът ще е култура, а в горната част ще е най-модерния у нас конгресен център", обясни арх. Любомир Станиславов, автор на проекта за преустройството на НДК.

"Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви Станиславов.

Ремонтът наистина е огромно предизвикателство, и то не само заради Председателството, което ще доведе у нас над 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри. На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството, са 17 млн. Стойността на ремонта обаче е 20 млн., а закупената конгресно-конферентна дейност е 3,5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase