Снимка: архив, Булфото

Кофите за смет в целия център на столицата ще бъдат скрити под земята. Целта е да не се разнасят боклуци и неприятни миризми по улиците.

Подземните кофи за смет ще са в четири цвята - за хартия, за стъкло, за пластмаса и метал, като и за смесени отпадъци.

Контейнерът ще се повдига с хидравлична система от земята, а натоварването на камиона ще става със специален механизъм. Местата, където ще са новите кофи, са: улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Паренсов", "Цар Шишман" и площадите "Славейков", "Джузепе Гарибалди", "Патриарх Евтимий".

Такива кофи ще има и в градинката "Кристал", площад "Народно събрание", храм-паметника "Св. Ал. Невски", "Св. София" и Синодалната палата, по булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски", както и улиците "Московска", "Раковски", "Париж", "Оборище", "Дунав", "15-ти ноември", "11-ти август".

Следващата година столицата ще свети от чистота със 172,8 млн. лв., като такса смет отново ще е във фризера, отчете пред "Монитор" столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Един от основните приоритети ще е почистването на междублоковите пространства, където парите ще скочат с над 5 млн. лв. Фандъкова припомни, че през последните години общината започна да създава специализирани звена към районните кметове, които да се грижат за почистването, поддържането и косенето пред блоковете.

За събирането и извозването на боклуците са предвидени 60 млн. лв., докато за миене и метене на шосетата през идното лято са отделени 46,1 млн. лв. Кметството планира 2 пъти коли да мият трасетата, по които се движи градският транспорт, 3 пъти на 30 дни ще се лъскат улиците, както и вътрешните пресечки в кварталите. За сметка на това ръчното метене за вътрешно квартални улици ще е 8 пъти, за тези с обществена значимост – 12 пъти, а с масов градски транспорт – 22 пъти.

Целта на усилията за подобряване на лятното почистване в града е намаляване на фините прахови частици във въздуха, които в столицата често са в пъти над нормата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase