Снимка: архив Булфото
fallback

Общината в София ще въведе общ стандарт за визия на центъра на столицата. Той ще указва какъв да е цветът на сградите, къде да бъдат точно рекламните надписи, ще има изискване и за големината на буквите.

Собствениците на сградите пък ще бъдат задължавани да привеждат фасадите според стандарта за обща визия на околното пространство.

Реализацията на идеята ще започне с четири от емблематичните улици в центъра.

Oще по темата

"Започваме първо с ул. "Граф Игнатиев", защото догодина там ще има смяна на настилките", обяснява пред "Монитор" главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков.

"Възложих да се изработи 3D- сканиране на цялата тази улица заедно със "Солунска", "Шести Септември" и ул. "Цар Иван Шишман", допълва той.

Здравков обяснява, че вече са заснети всички фасади и предстои смяна на настилките. Идеята била през следващата година вече да има проект за обща визия на тези градски пространства.

Главният архитект обясни още, че целта на новата Наредба за градската среда, която ще се изработва от Столична община, ще даде възможност да се изисква от собствениците на имоти фасадите им да изглеждат по определен начин, който е в синхрон с околните сгради.

"Фокусът ще бъде върху общата визия на зоната, като ще се обърне внимание и на осветлението, дали то ще бъде с топла или студена светлина", обясни още той.

Здравко Здравков съобщава и че тези, които не се съобразят със стандарта за обща визия, ще се наказват както собствениците, чиито сгради са в лошо състояние. Той обаче се надява да не се стига до това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 7 години

Живея в центъра на София в една странична уличка.. Сутрин рано първото, което виждам, след като отворя вратата към улицата е някое огромно кучешко ***. И от там нататък целият тротоар е осеян. Къде по-малки, къде по-големи. И понеже се пазя да не настъпя някое, гледам в краката си и понякога ми се повдига.Кметицата нека първо се погрижи за хигиената, щото все ми е тая какви са табелите, като газя ла*на.

18

Наблюдател

преди 7 години

Булевард Мария Луиза по новия стандарт ще бъде със зелени фасади и надписи само на арабски.

17

MAKEDON

преди 7 години

Opaaaaaaaa,..... i vie pocnavte so fasadite..... ako ako... elate vo Skopje da vidite da naucite nesto za enterieot i fasadite a ne samo da si igrate majtap.......

fallback