Снимка: Булфото, архив
fallback

Наемите в София са се увеличили с 5-10% за година, сочат данните на агенциите за недвижими имоти, цитирани от "Стандарт".

"В столицата има негостиг на жилища, които се отдават под наем, но няма сериозен ръст на наемите. На годишна база ръстът е между 5% и 7%", каза Младен Митов от агенция "Явлена".

Най-голям скок в наемите има в столичния кв. "Младост", твърдят от консултантската компания Primo. Растежът се акумулира най-вече от сключените сделки в 4-ти микрорайон на квартала, където е разположен и Бизнес парка. Там е регистрирано повишение от 11% за година на наемните равнища.

Oще по темата

В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района се е давал средно за 597 лв. на месец, а по същото време тази година наемът вече е 663 лв.

При едностайните жилища в "Студентски град" ръстът е 10%.

Според Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти", през последния месец не се отчита увеличение на наемите в София. Ръст е имало през август и септември, а сега нивата се задържат.

Увеличението на наемите не е здравословно за пазара и има сериозен риск от "прегряване" и намаляване на сделките, още повече, че "сезонът на наемите" вече отминава, подчертават от Primo.

При принцип най-голямо търсене на жилища под наем има през август и септември, когато новоприети студенти трябва да си намерят квартира. Много работещи хора също използват лятото, за да си намерят нов дом.

Само преди дни бе извадена статистиката, от която стана ясно, че има бум и на сделките с имоти в процес на строителство, които преживяват нов бум след няколко години кризисно затишие.

Това може да се обясни с разместването на пластовете в градовете, които са двигатели на пазара на имоти в България като цяло. Към момента в най-големите градове тече активно придобиване на имоти "на зелено", а агенциите отчитат, че цените им вече са по-високи дори от цените на готовите жилища.

В София сделките за третото тримесечие са малко над 6 хиляди, като намаляват спрямо второто тримесечие, но са с 9,5% повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Понижението може да се обясни с лятото, което по принцип е по-слабо активен сезон за купувачите заради почивките, както и с активността на пазара на жилища в процес на строителство.

Друга причина вероятно е свързана с желанието на някои продавачи да се възползват максимално от ценовите ръстове, заради което обявяват имотите на нереално високи цени. За тази тенденция алармират няколко големи агенции на имоти, като предупреждават, че това се отразява негативно на пазара от една страна защото имоти стоят нереализирани месеци наред и продажбата им става все по-трудна задача, а от друга - допълнително може да се надуе ценовия балон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 7 години

Га баце беше кмет каза, че ще направи софето най-скъпия град - само дето не уточни в бойколандия или в света!

84

дърт

преди 7 години

Когато един град и *** официално население 1 200 000 души, а в него живеят поне 3 000 000 винаги ще има недостиг на жилища под наем.

83

nkavrakov

преди 7 години

За съжаление трябва да те разочаровам защото при средната продължителност на живота и условията по кредитите освен че ще си роб на банката и закотвен на едно място ,няма да можеш да доживееш да стане жилището твое.Огледай се около себе си ,млади хора падат като круши а повечето народ си отива преди да навърши 60 от преумора ,стрес и работа.Това е реалността а не розовите сънища в рекламите за ипотечни кредити.Иначе ти пожелавам само здраве и късмет в личен план

fallback