Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА
fallback

Гражданите в София проявяват съпричастност към бежанците от Сирия, към семействата и децата, смята кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на конгрес "Миграция и интеграция: влиянието върху жените", организиран от ЕНП.

По думите й вече около 30 деца на бежанци учат в общински училища и детски градини, "приемат се със съпричастност и се оказва помощ".

"В тази ситуация най-важната задача на политиците е да говорим максимално с гражданите на тези теми открито и честно, за да преодолеем страха, да призовем гражданите към съпричастност, но и да отговорим на техните страхове с повече гаранция за сигурност", заяви още Фандъкова.

По думите й сред обществото има притеснения сред гражданите по отношение на "тези групи млади хора, мигранти, които имат други цели, предимно икономически емигранти и се стремят към Европа. Затова ситуацията е трудна и сме изправени пред много предизвикателства", коментира кметът.

"Осигуряваме видеонаблюдение, осветление и постоянни полицейски патрули в районите с бежански центрове и струпване на мигранти за повече сигурност на българските граждани. Българите са съпричастни към хората и семейства с деца, които бягат от война, но се притесняват от мигрантите с агресивно поведение. Напрежение и страх пораждат групите от млади мъже, основно от Афганистан, които отказват да се съобразяват с общоприетия ред", каза още кметът.

Фандъкова е посочила още че е поискала от Държавната агенция за бежанците да започне поетапно извеждане от центровете във "Военна рампа" и в "Овча купел" на афганистанските граждани, които имат рисково поведение. За кмета е изключително важно постигнато споразумение между ЕС и Афганистан за връщане на мигрантите, на които е отказан статут.

"Подкрепяме усилията на Държавната агенция за бежанците за създаване на центрове от затворен тип за хората, които нарушават обществения ред, както и предложението за зониране на свободното движение на мигрантите, които са в процедура по получаване на статут", е казала Фандъкова.

Тя е подчертала, че благодарение на политиката на българското правителство и личните усилия на министър-председателя Борисов, България получава 160 млн. евро за осигуряване на българската граница. "Надявам се, че от тези средства, ще бъдат отделени и за техническо обезпечаване на столичната дирекция на полицията, която реално отговаря за огромен брой мигранти, които идват в столицата", е отбелязала Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

H7-21

преди 7 години

На мястото на звездичките съм обозначил ромите защото другата дума са я цензурирали

124

H7-21

преди 7 години

Вие софиянците може и да не искате бежанците за това ви предлагам да ги настаните в жилището на кметицата ви защото тя явно много ги иска пък и няма да им направите лошо. В моя град няма бежанци, но пък *по улиците са ми достатъчни, а те знаете ли как си почиват лятото - хващат първия влак за Бургас от подбалканската линия рано сутрин и отиват на море и със същия влак вечерта се прибират, а цената на билета е едноцифрена сума, километрите са 120 в едната посока.

123

Анонимен

преди 7 години

Фандъкова защо не си ги закара тия " мили хора" в родния Самоков да копаят картофите, ами се бърка в живота на софиянци.Много се заседя на кметския стол и почна " да си верва".

fallback