Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Нов строеж предизвика протест в още един столичен квартал. Жителите на “Лагера“ излязоха на улицата заради вдигането на частно училище на зелени площи.

"Това е нашият парк, ние не го даваме", обявиха хората пред Bulgaria ON AIR.

Жителите на квартала искат да се запази паркът и са твърдо против строежа, защото училище не им трябва. Те са притеснени и от трафика на колите, който ще минава през квартала след застрояването.

Още по темата

"Тук ще идват по 500 коли, ще идват хора от цяла София. Ние не искаме да се строи, в този квартал няма да се строи. Ще правим бойкот, ще минаваме от врата на врата", зарече се един от протестиращите. Той обясни, че жителите не са против която и да е фирма, но са срещу това, че общината защитава частни интереси.

"Целта на всички жители е детските градинки да се обединят и да стане един хубав парк", разказа друг от протестиращите. Той обясни, че хората са недоволни, че теренът се подарява без обсъждане.

"Той се дава безвъзмездно на частно училище без да знаем дали кварталът ще има полза от това", каза още човекът.

Възрастна жена пък обясни, че преди години имало проект за строеж на училище, но на мястото на един от сегашните блокове. "Не на игрището и в парка. Този парк го има откакто аз се помня", каза жената.

Кметът на район "Красно село" каза, че разбира хората и тяхното притеснение, но не вижда някакъв страшен проблем и посочи, че теренът е бил отреден за училище още през 2001 година.

"Не мисля, че е нещо фатално да бъде направено училище. Това е взето решение на Общинския съвет. Процедурата за отдаването право на строеж не подлежи на обсъждане и търг", обясни той.

"В следващата година Красно село ще има 6000 първолака, а имаме за 5200 място. Да не говорим, че в момента има 17 000 ученика, от които 3000 учат извън границите на района, защото няма места", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase