Снимка: Булфото, архив

Жители на столичния квартал "Драгалевци" се събират тази вечер на поредния протест с искане за предотвратяване на екологична катастрофа.

Основните им искания са спешно изграждане на канализация, продължаване на маршрута на метрото до "Драгалевци" и опазване на зелените зони на територията на квартала.

Още по темата

"У хората се надига желание да се наложи мораториум върху строителството, докато не се реши проблемът с канализацията", каза Влади Иванова, жителка на "Драгалевци" пред БНР.

Големите сгради си изхвърлят отпадъчните води в рекичките, които минават през "Драгалевци". Ако тръбите могат да се скрият, то миризмата не може, допълни тя.

Според кмета на община "Витоша" инж. Тодор Петков откакто съществува "Драгалевци", оттогава съществува и проблемът с канализацията.

"Аз самият живея в Драгалевци и търпя всичко това, което и всички останали. Не съм обещавал, че ще има канализация в този мандат. За мен ще е успех, ако в този мандат колекторът стигне до "Драгалевци". Това е сложен процес. Има ограничения и във финансовата рамка", подчерта Петков.

"При строителството може да се ползва и септична яма. Тези от новия тип не могат да пропускат. Всичко опира до манталитета на хората", каза още инж. Петков.

"Няма да спрем, защото това е не само наш проблем, а проблем на цяла София", подчерта Влади Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase