Снимка: Reuters, архив
fallback

Модерен земеделски кооператив може да се изгради в столичния район Нови Искър. Той ще представлява агробизнес инкубатор, които ще помага на малки ферми от Софийското поле да пласират продукцията си на пазара в столицата, съобщава "Монитор".

Освен това до потребителите в столицата ще достигат повече висококачествени нашенски плодове, зеленчуци, чието търсене става все по-голямо в последните години, но въпреки това трудно се намират в търговската мрежа. Има и идея на пазарите да бъдат обособени специални места за продажба на такива местни земеделски продукти.

Желаещите да отглеждат екологично чист зарзават или пчелни продукти. ще получават експертна помощ за започване на своята дейност, както и подкрепа да се кооперират по правилата на клъстерите, за да могат да въведат най-съвременни технологии и да оптимизират цената на продуктите си. Освен това могат да се наемат и безработни то района, които да садят домати или други биозеленчуци.

Идеята е взаимствана от района Брачано на Рим и ще се реализира по проекта "Урбанистична гъвкавост и устойчивост" ТУРАС за развитие на северните територии. идеята е след няколко години инкобаторът да заработи, като общината предостави терен, а частни инвеститори изградят сгради и оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

череши малко и скъпи

преди 7 години

череши малко и скъпи.чесънът токсичен.турските плодове и зеленчуци са ГМО.череши не съм ял от 3 год. ако щете вярвайте.причината е, че са много скъпи. Гледам по магазини и сергии продавачите продават череши, но като се загледа човек внимателно вижда, че общо масата им не надхвърля 10-20 кг. Дори в големите магазини черешите са скъпи и малко на брой. Много малко хора ги купуват. Пазар - нулев!!! Чесън-токсичен от Китай, а турски зеленчуци и плодове некупувам, защото са безвкусни (ГМО)

32

Сиси

преди 7 години

Да попитам ,тук плачещите за ТКЗС,някога дали са хващали мотика?Дали са веждали текезесарски надник-1 лев,как изглежда, в такива тежки условия на труд?И когато печалбата отиде в партийната касичка,дали,ще помислиш повече,за хубавото ТКЗС от онова време?Сега има хиляди хектара пустееща земя,който иска да хваща мотиката,ще работи за себе си,а не за дечицата на партийците,на които казваха`Учи мама,да не работиш,макар че си ***,нали си имаш връзки диплома ще намерим`.

31

Анонимен

преди 7 години

Модерният частник - фермер - 3-80 лв/кг доматиПростият текезар - 5 ст. лв/кг доматиСрещу ТКЗС-то да тичате фермери, не можете го стигна!

fallback