Въпреки че Специализираният център за деца с аутизъм в столичния квартал "Горубляне" беше открит през семптември миналата година, той вече е пред закриване заради финансови трудности. Всеки месец за издържането му са нужни около 6 хиляди лева, тъй като са скъпи грижите за децата, а специалистите, които се грижат за тях, са трудни за намиране.

В момента центърът се издържа предимно от дарители. Там са настанени 25 семейства, а още 30 са в листата на чакащите.

Диана е майка на дете с аутизъм. Тя сподели пред Bulgaria ON AIR, че посещава центъра от самото начало до момента.

"В момента аз имам едно разбиращо дете, с което мога да разговарям. Трудно ми отговаря с думи, но разбира какво се иска от нея, какво трябва да направи, доста по-социална е и се опитва да общува с непознати хора", казва майката на малката Божидара.

Детето й посещава центъра три пъти седмично по един час.

"Не съм с нея, но винаги имам обратна връзка как се е справила", твърди Диана. Тя споделя, че детето й ходи на терапия от 2-годишна.

"Въпреки че сме избирали много добри специалисти, явно този начин е най-добър за нея", казва Диана. Ако центърът бъде закрит, тя е категорична, че няма алтернатива на подобен тип заведение. "В повечето центрове се работи групово, няма терапевти", посочи тя.

По думите на специалистите, които се грижат за деца като малката Божидара, грижите включват приложно-поведенчески анализ, като за всяко едно дете се изготвя индивидуална програма. Това се случва след провеждането на т.нар. "обследване", което отнема няколко сесии.

"Ние работим само под супервизия", твърдят специалистите от центъра. "Нашите супервайзъри са чужденци, тъй като в България все още няма такива".

Цената за това обаче е световна - една и съща за всички страни и това е основният финансов проблем, който среща центърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase