Снимка: Булфото, архив
fallback

Сериозно несъответствие между изпълнението на 60 спирки в София и изискванията за качеството в договора е установила техническа експертиза.

Oще по темата

За производството им са ползвани непоцинкована стомана и недостатъчно дебел слой боя.

Проверката от независима лаборатория беше възложена от кмета Йорданка Фандъкова след скандала с обществената поръчка за спирките, който доведе до оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Търга за 60 спирки, обявен от ЦГМ през 2015 г., печели фирма, в която има участие мъжът на Коцева.
Договорът е за над 236 000 лв.

В него участват 8 фирми, но останалите 7 са били отстранени.

“Поисках да се прекрати договорът с изпълнителя и фирмата да върне цялата платена от ЦГМ сума. Ако изпълнителят не се съгласи, ЦГМ ще заведе дела. Служителят, който е оглавявал приемателната комисия и е трябвало да види несъответствията със заложените изисквания, ще бъде освободен”, заяви Фандъкова, цитирана от „24 часа“.

От сряда проверки на ЦГМ започват Сметната палата и Държавната Финансова инспекция.

Двете ревизии ще вървят паралелно.

“Очаквам ЦГМ да съдейства максимално при проверките. Ако се установят още нарушения, никой няма да остане ненаказан. Това е и поредният урок за фирмите, защото никой не може да си позволява с лека ръка да прави компромис с качеството. Това са парите на софиянци”, отсече Фандъкова.

Тя напомни, че проверката на обществените поръчки на ЦГМ за последната година и половина е установила нарушения в 3 търга. Един от тях отново е за 60-те спирки, като според проверяващите седемте фирми са отстранени заради маловажни пропуски в документите.

“Това е втората проверка на обществените поръчки на ЦГМ. Резултатите и от двете са изпратени на Държавната финансова инспекция. Затова сега и тя ще направи проверка”, обясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Един Българин

преди 7 години

Ха сега дайте по 1,60 за билетче, че иначе ще ви глобим с 40 лв.Схемата е ясна 0,60 лв за шофьори, автобуси, ремонти , нафта и пр разходи и 1лв за благодарност към властта че ви извозва!

28

ааа

преди 7 години

И това на сниката ли струва около 4000лв? Герб спирка нямат!

27

Анонимен

преди 7 години

Държавния служител политик, който възлага обществената поръчка плаща с държавни пари събрани от данъците на народа. В тези пари влизат комисионните бакшиши на всички от възлагането на поръчката до нейното предаване на общината която трябва да извършва подръжка и да си чупи главата.Асвалта на Борисов е същия. Цена платена за качество по-високо от германския асфалт а на практика качеството е под това в Авганистан. Ха кажете по кой път ще стигнем в Европа ? *** ориенталска психика .

fallback