Архив: Булфото

110 нови автобуса ще бъдат доставени в София през септември. Около месец по-късно те ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 60, 64, 77, 309, съобщи Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт".

Безплатен интернет, видеонаблюдение в пътническия салон, климатик, рампа за детски колички и хора с увреждания са част от екстрите на новите возила.

Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания и са сертифицирани от компетентния орган по одобрение на Обединеното кралство - VCA. Единствено шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайска компания.

Те отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. Скоростната кутия е произведена в Германия. Разходът им на гориво е 38 литра на 100 километра.

Избраната фирма-доставчик е "Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид". Тя е най-големият производител на автобуси в света с годишно производство от над 65 хил. автобуса от всички класове и типове двигатели.

Фирмата е носител на множество престижни награди за иновации, качество и сигурност на автобусите. През 2011 г. дружеството печели наградата Световен автобусен производител на годината на представителното световно изложение в Кортрийк, Белгия, посочи Монов.

Доставката на 110 единични дизелови автобуса е част от програмата на Столичната община за модернизация на автобусния парк. Избраната оферта е сред тези с най-ниска цена като със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса. Цената на автобусите е 33 млн. лева заемни средства от Европейската инвестиционна банка, каза Слав Монов, цитиран от БТА.

Той каза, че Столичният общински съвет е приел програма за модернизация на автобусния парк в следващите три години, по която ще бъдат доставени още 190 нови автобуса.

С изпълнението на програмата ще бъдат спрени от движение автобусите, които са произведени между 1976 г. и 2002 г. Това са автобусите със стандарти Евро 0, Евро 1, Евро 2. Всички нови автобуси задължително ще са със стандарт Евро 6.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase