Снимка: архив Булфото
fallback

Стотици кучета са били изхвърлени в София от началото на годината. Жители на близки населени места масово оставят домашните си животни и техните поколения в крайните столични квартали.

Най-засегнати от безотговорните постъпки са Нови Искър, Люлин, Обеля и Надежда, обяви директорът на ”Екоравносвесие“  Петър Киров.

Кучетата се докарват предимно от Перник, Владая, Костинброд. Киров обясни, че само за последните 3 месеца от общинското предприятие са заловили и кастрирали над 800 нови кучета, пише "Труд".

"Всички те са се появили наскоро - това са захвърлени домашни кучета от близките села и вилни зони. Практиката става все по-масова, появяват се цели нови глутници.", каза Киров.

Той обясни, че в селата около София хората обичайно не кастрират животните си, а изхвърлят малките кученца в града.

"Хем няма да се върнат, хем се надяват някой да ги храни", посочи експертът.

Когато обяче се захвърлят на непознато място, кучетата се изнервят, събират се на глутници и стават агресивни и опасни. Това предупреди Явор Гечев от фондация "Четири лапи"

Изхвърлените кучета често се бият с по-старите улични обитатели на кварталите и стряскат хората, разказват живеещи в Надежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 8 години

Е, щом от фонда за лечение на деца се краде, това Екоравновесие една зам. кметица ли ще го "изпусне". Никой не ги контролира. Усвояват едни пари и трябва да има кучета за това занятие, а ИНЖ. Киров е трениран и има желание и хъс явно. Защо не каже този директор как се осиновяват кучета и как по този начин се поддържа бройката им стабилно!

14

еремия

преди 8 години

Е кой каза , че тоя Петър не краде и не лъже и е по различно нечестен от другите.Те с тия четири лапи си ги равъждат кутретата и си прибират милионите, всички, даже си ги продават кучетата по 800 евро едното.А вие се вайкайте.Никога няма да свършат тия кучета,около тях е банка хем с премии....

13

Анонимен

преди 8 години

Само в София ли страната ни е пълна с бездомни кучета и ще стават все повече защото няма държавна политика

fallback