Снимка: Reuters
fallback

Паметник на американския президент Роналд Рейгън ще бъде издигнат на входа на Южния парк в София, съобщава "Дарик". Очаква се това да стане факт още през септември.

В момента се провежда конкурс за избор на изпълнител, а на 22 април трябва да стане ясно кой ще оглави проекта. За цялостната работа по монумента са отделени близо 30 000 лева, събрани от дарения.

Всъщност идеята за подобен паметник не е нова, но се е забавила доста с годините, отчете  Константин Арабаджиев, председател на гражданска инициатива за създаването на монумента.

Паметникът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън.  Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет за поставяне на паметник, а след това получава одобрението на тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.

Засега не е напълно ясно как точно ще изглежда бюст-паметника, тъй като победителят в конкурса ще бъде обявен до месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

281

Анонимен

преди 8 години

До 60рПрез 971 г. руските орди на княз Светослав разрушават Плиска и скоро отслабена България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни унищожава Волжка България. Във войните си с Турция, руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме войната 1877/78 с 32 тона злато. Русия е против Съединението и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира княз Батенберг, искащ независима България.Убиват Стефан Стамболов

280

Анонимен

преди 8 години

Кой ви е "освободил" след 500 ПЕТСТОТИН години бе будали заблудени?

279

До "освободител

преди 8 години

Русия е повела една от поредните си войни с турците за контрол над проливите на Босфора но не за да ни освободят а за да им помотнем с десетки хиляди българи да я спечелят. Ако са искали да ни освободят кво са чакали пет века? Защо бяха против обединениетона България с Източна Румелия защо бяха на страната на сърбите защо бомбандираха Варна през 1915 защо ? Ами защото въобще не са искали да ни освободят а да им помотнем да спечелят срещу турците с наша помощ поредната война с турците

fallback