fallback

Предлагаме цената на картата на еднократно пътуване да стане 1,60 лв., съобщи на пресконференция днес Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Целта, по думите му, е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване.

"Цените на всички абонаментни карти запазват своята стойност", обеща още той. Все пак финалното решение за скока в цената ще е на общинарите от СОС.

Преди дни от ЦГМ посочиха, че планират скок в цената до 1,50 лева, но от догодина, днес обаче плановете на дружеството придобиха нови измерения.

Oще по темата

Арнаудов посочи, че предложението им е от 1 юни картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да скочи на 12 лв.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт , както и тридневна карта за всички линии за 10 лева. Ще има и нова карта "София" за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София. Тя ще е тридневна и и ще дава преференции за посещение на музеи като Националния археологически музей, Парк Врана и други. Предложението е тя да започне да се продава от 1 октомври.

Планира се и двойно увеличение на акта за нередовните пътници, които откажат да си платят глобата на място. Сега актът е 100 лв. Предложението е от юни той да стане 200 лв.

По сметки на ЦГМ бщата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева, а изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

"Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62% преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите", отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията за по скъп билет, е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

Шефът на ЦГМ обясни на журналистите, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки.

"Новата тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност", отбеляза Симеон Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 8 години

Окончателно: Бум на гратисчиите, боя по контрольорите и масови задръствания.На печелившите ЧЕСТИТО

206

Анонимен

преди 8 години

Доходите на хората са замразени, а цената на билета Не!Не ви ли е срам!Как ще живеем?

205

Авокадото

преди 8 години

Хайде на протести хора!!!!!

fallback