Снимка: Facebook

Държавният департамент на САЩ предупреждава във Facebook за евентуална възможна заплаха срещу неназована линия на градския транспорт в близост до хотел Плиска в София.

Съобщението е публикувано във страницата на консулския отдел на държавния департамент на 23 март малко след 23 часа българско време.

На сайта на пресцентъра на МВР обаче няма информация за подобна заплаха.

В съобщението на държавния департамент гражданите на САЩ са посъветвани да избягват района и да търсят друг вариант за транспорт.

Достоверността на съобщението не може да бъде потвърдена. Съобщението изглежда фалшиво заради линка в него, който изглежда легитимен. Въпреки това сайта на Държавния департамент завърша с .gov, а не с .sbu,  както е в съобщението.

"В МВР няма констатирана конкретна заплаха, в което и да е място в София, която да застрашава живота на гражданите", заяви главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР.
 
"След атентатите в Брюксел и след призива на МВР към гражданското общество да обостри своята бдителност има множество сигнали за потенциална заплаха", обясни той.  
 
Костов подчерта, че сигналът за заплаха около "Плиска" е бил подаден на тел. 112. Той подчерта, че няма действителна опасност за живота и здравето на гражданите в София.

Главният секретар на МВР допълни, че не се знае откъде е дошъл сигналът, но уточни, че не е от Американското посолство в София.

В района няма метростанция, но има оживена спирка на десетина автобусни и тролейбусни линии.

Главният секретар обяви пред bTV, че вчера е имало много подадени сигнали, като един от тях е бил за този регион.

"Не само за района на „Плиска”, а и за много други места имаше сигнали. Службите работят адекватно и най-важното е, че няма никъде потвърдена опасност. Хората трябва да бъдат спокойни", обяви главният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase